Naslovna Vesti ŠTA AKO NA MORU DOBIJETE KORONU?

ŠTA AKO NA MORU DOBIJETE KORONU?

0

Dilema mnogih koji planiraju putovanje u inostranstvo, kada se granice budu otvorile, i naročito kada krene turistička sezona, jeste da li će im polisa zdrastvenog osiguranja pokriti troškove lečenja ako se tamo zaraze koronom.

Ovako stoje stvari – polisa osiguranja pokriće vam troškove ispitivanja, dijagnostikovanja i drugih neophodnih medicinskih tretmana dok vam se ne dijagnostikuje korona virus. Posle toga obaveze osiguranja po tom pokriću – prestaju.

I Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (JUTA), rekao je da nije novost da putno osiguranje ne pokriva neke vrste lečenja od nekih virusa.

“Ne postoji osiguranje koje zbog proglašene pandemije pokriva ovu vrstu bolesti. Važno je da turisti znaju da standardna polisa osiguranja pokriva kompletnu negu do momenta kada se dijagnostifikuje da imate korona virus, čak i testiranje koje bi se obavilo na licu mesta”, rekao je on.

Da podsetimo, kako je “Blic Biznis” pisao početkom maja, ukoliko osoba oboli od Covid-19 u zemlji ili inostranstvu u obavezi je da prati i poštuje zdravstvena pravila zemlje u kojoj se nalazi.

Primera radi, u Srbiji je lečenje i dijagnostikovanje bolesti Covid-19 organizovano isključivo kroz sistem državnih zdravstvenih ustanova, što je regulisano državnim zdravstvenim osiguranjem, a ne privatnim.

Ako im se tom prilikom dijagnostikuje korona virus lečenje moraju da nastave u državnoj ustanovi, odnosno u Srbiji ako ih je virus “zatekao” u inostranstvu.

Ako se ispostavi da ste pozitivni, ostaje još da se utvrdi da li ćete biti deportovani u karantin u svoju zemlju, ili ostajete na trenutnoj destinaciji.

– Postoji još procedura koje treba da se uspostave. Da li će turista biti vraćen u svoju zemlju u karantin ili će se to sprovoditi na destinaciji na kojoj se nalazi, mislim da je to verovatnije, da će biti u karantinu u zemlji u kojoj se nalazi – istakao je Seničić.

Koje još polise pokrivaju korona virus

I zdravstveno osiguranje pokriva troškove ispitivanja, dijagnostikovanja i lečenja samo ukoliko nije proglašena pandemija.

Pošto je epidemija zvanično u toku, pokriveni su troškovi ispitivanja i drugih neophodnih medicinskih tretmana, do momenta dok se ne dijagnostikuje korona virus.

Nakon toga obaveze osiguranja po tom pokriću prestaju, a osiguranik mora da nastavi lečenje u skladu sa odlukom države i u državnim institucijama.

Kod životnog osiguranja se u slučaju smrti klijenta od posledica korona virusa isplaćuje ugovorena osigurana suma za slučaj smrti ili određeni iznos do tada uplaćenih sredstava na ime premije, u zavisnosti od ugovorenog osiguranja.

Izvor: Blic

Ostavite komentar

avatar
500