Naslovna Vesti ŠTA ĆE BITI SA PENZIONERIMA NAKON UKIDANJA POLICIJSKOG ČASA?

ŠTA ĆE BITI SA PENZIONERIMA NAKON UKIDANJA POLICIJSKOG ČASA?

0

Od samog početka borbe protiv korona virusa poseban akcenat stavljen je na bezbednost najstarijih jer se oni smatraju najugroženijima kada je reč o ovoj bolesti. Shodno tome, oni su pretrpeli i najveće promene kada govorimo o načinu života i svakodnevnim navikama.

Kako se epidemiološka situacija u našoj zemlji polako popravlja tako se sve češće govori i o ukidanju policijskog časa. Vanredne mere su uvedene postepeno, te je i za njihovo ukidanje potrebno vreme i dobar strateški plan kako bi sve grupe stanovništva bile potpuno bezbedno mogle da se vrate u normalan način života.

Šta kaže struka

– Jako je nizak kolektivni imunitet kod njih, pa će se za njih mere postepeno i ukidati. A lepo vreme je inače vreme jačanja kolektivnog imuniteta. Nama raste postepeno taj kolektivni imunitet, a virus slabi. Ipak, sve mere pa i njihovo ukidanje zavisi od epidemiološke situacije, a najviše mera biće usmereno na školske ustanove i na najstarije- rekla je ranije doktorka Kisić Tepavčević.

Postepeno popuštanje mera

Nakon 34 dana potpune izolacije, izuzevši ranu jutarnju kupovinu od 4.00 do 7.00 sati jednom nedeljno, penzioneri su 21. aprila, od 18.00 časova, prvi put napustili svoje domove i pošli u šetnju.

Prema prvom popuštanju mera, licima starijim od 65 godina bilo je dozvoljeno da utorkom, petkom i nedeljom, izađu u šetnju u trajanju od 30 minuta u periodu od 18.00 do 1.00 sat iza ponoći.

Još jedno pitanje koje se nameće kada je reč o ublažavanju mera jeste da li će najstarijima i dalje biti dozvoljena šetnja i kada se ukine policijski čas, a pod pretpostavkom da njima bude zabranjen izlazak iz kuće. Ukidanjem policijskog časa na ulicama će uvek biti ljudi pa bi samim tim izlazak penzionera u svakodnevnu šetnju postao rizičan.

Izvor: Blic

Ostavite komentar

avatar
500