Naslovna Vesti ŠTA JE “UVEĆANJE” UZ PENZIJU KOJE SE NAJAVLJUJE ZA SLEDEĆU GODINU?

ŠTA JE “UVEĆANJE” UZ PENZIJU KOJE SE NAJAVLJUJE ZA SLEDEĆU GODINU?

0

Vlada Srbije donela je Uredbu o uslovima, visini, obuhvatu penzija i dinamici isplate novčanog iznosa kao uvećanja uz penziju, koja predstavlja nastavak sprovođenja mera zaštite i poboljšanja standarda korisnika prava penzijskog i invalidskog osiguranja.

Kako se navodi u saopštenju sa današnje sednice, Uredbom je propisano da se novčana vrednost kao uvećanje uz penziju isplaćuje korisnicima starosne, prevremene starosne, invalidske i porodične penzije koja od decembra ove godine do novembrom 2023. godine, ne prelazi vrednost od 43.645,99 dinara.

Novčana vrednost isplaćivaće se mesečno uz penziju u tom vremenskom intervalu.

Precizirano je i da će se korisnicima penzije smatrati i invalidi rada druge i treće kategorije invalidnosti, odnosno preostale radne sposobnosti.

Uredbom o izmeni Uredbe o bližim uslovima, kriterijumima i elementima za paušalno oporezivanje obveznika poreza na prihode od samostalne delatnosti produžen je za još jednu godinu period primene ograničenja povećanja poreske osnovice, najviše do 10 odsto godišnje u slučaju kada se iznos osnovice poveća u odnosu na iznos utvrđen za prethodnu godinu.

Izvor: Danas

Ostavite komentar

avatar
500