Naslovna Vesti ŠTA KAŽE ZAKON AKO RADITE ZA PRAZNIK 11. NOVEMBRA

ŠTA KAŽE ZAKON AKO RADITE ZA PRAZNIK 11. NOVEMBRA

0

Sreda, 11. novembar označava praznik u okviru kog se obeležava Dan primirja u Prvom svetskom ratu.

Tog dana se sa ponosom i poštovanjem prisećamo stotina hiljada civila i ratnika stradalih u borbama za odbranu i oslobođenje domovine tokom četiri ratne godine od 1914. do 1918.

Centralna državna ceremonija u Srbiji podrazumeva polaganje venaca na Spomenik Neznanom junaku kao i organizovanje prijema za potomke starih ratnika, poštovaoce tradicije, članove diplomatskog kora i ugledne zvanice iz svih sfera društvenog života, saopštilo je Ministarstvo rada.

Dan primirja, kao državni praznik, ustanovljen je u znak sećanja na 11. novembar 1918. godine kada je u Francuskoj u specijalnom vagonu maršala Ferdinanda Foša u 11 časova potpisano primirje u Prvom svetskom ratu, koje je bilo na snazi sve do zaključivanja konačnog mirovnog sporazuma u Versaju 28. juna 1919. godine.

U Srbiji se od 2012. godine kao glavni motiv za amblem tog praznika koristi cvet Natalijina ramonda, ugrožena vrsta koja raste na istoku Srbije i na planini Nidže na najvišem vrhu Kajmakčalana na kojoj je srpska vojska, pod komandom vojvode Živojina Mišića, vodila žestoke borbe protiv Bugara, tokom stvaranja preduslova za proboj Solunskog fronta.

Simbolika cveta je višestruka, kako zbog staništa, tako i zbog imena – cvet je nazvan po kraljici Nataliji Obrenović, a poznat je kao cvet feniks – čak i kada se potpuno osuši, ako se zalije, Natalijina ramonda može da oživi, što ukazuje i na vaskrs srpske države iz pepela posle Prvog svetskog rata.

Ove godine državni praznik Dan primirja u Prvom svetskom ratu – 11. novembar pada u sredu i, prema Zakonu, neradan je dan za sve zaposlene u Republici Srbiji.

Prema Zakonu, ako jedan od datuma kada se praznuju državni praznici Republike Srbije padne u nedelju, ne radi se prvog narednog radnog dana. Pošto ove godine državni praznik Dan primirja u Prvom svetskom ratu – 11. novembar ne pada u nedelju, već u sredu, neradni dan za sve zaposlene u Srbiji je baš ta sreda 11. novembar.

Šta kaže zakon ako morate da radite na državni praznik?

Zaposleni ima pravo da odsustvuje na dan praznika za koji je zakonom propisano da se ne radi i za to vreme ostvaruje pravo na naknadu zarade, odnosno ako radi na dan praznika ostvaruje pravo na uvećanu zaradu za rad na dan praznika samo za onoliko dana koliko je Zakonom propisano da se taj praznik praznuje. S obzirom da je Zakonom propisano da se državni praznik Dan primirja u Prvom svetskom ratu praznuje jedan dan i pravo na naknadu zarade, odnosno na uvećanu zaradu za rad na ovaj dan državnog praznika zaposleni može da ostvari samo za jedan dan.

Izvor: Nova.rs

Ostavite komentar

avatar
500