Naslovna Vesti ŠTA SU PREDLAGALI GRAĐANI I UDRUŽENJA ZA NOVI BUDŽET U BEOGRADU?

ŠTA SU PREDLAGALI GRAĐANI I UDRUŽENJA ZA NOVI BUDŽET U BEOGRADU?

0

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da je završeno glasanje građana za budžet Beograda, koje je trajalo od 14. do 28. novembra. On je gostujući u jutarnjem programu TV Hepi rekao da je 10.046 građana, građanskih udruženja i institucija poslalo svoje predloge za budžet Grada Beograda za narednu godinu.

– Najviše predloga, skoro trećinu, dobili smo za uređenje komunalne infrastrukture, od čega najviše za vodosnabdevanje, kanalizaciju, uređenje parkova, ali i za uređenje reka i priobalja, kao i fasada. Skoro četvrtina predloga se odnosi na uređenje saobraćajne infrastrukture, od čega skoro polovina za uređenje ulica i trotoara, ali i za nove biciklističke staze, nove stanice BG voza, kao i oni koji se odnose na javni prevoz. Oko pet odsto predloga odnosi se na obrazovanje, od čega najviše na izgradnju osnovnih škola. Zanimljivo je da je samo 0,5 odsto predloga u vezi sa izgradnjom vrtića, što je posledica velikog ulaganja Beograda u izgradnju dečjih vrtića budući da samo u ovoj godini gradimo dvanaest. Skoro petina predloga odnosi se na zdravstvo, koje je inače u nadležnosti Republike Srbije, a bilo je i predloga u vezi sa socijalnom zaštitom. Ostale oblasti iz kojih su građanke i građani davali predloge su sport, turizam, kultura, zaštita životne sredine, kao i stanogradnja, urbanizam i planiranje – objasnio je Vesić.

Vesić je zahvalio građankama i građanima Beograda, kao i udruženjima građana i institucijama koji su tokom dve nedelje u novembru poslali svoje predloge za budžet Grada Beograda za 2021. godinu.

– Narednih sedam dana Grad Beograd će analizirati sve predloge koje smo dobili i svako ko je uložio napor da uputi predlog dobiće odgovor. Neke predloge sigurno ćemo moći odmah da uvrstimo u budžet Grada za 2021. godinu i obavestićemo javnost o tome šta smo prihvatili. Da bi se neki predlozi ostvarili, neophodno je da se sprovedu prethodne radnje kao što su projektovanje i planiranje, kako bi narednih godina mogli da se realizuju. One koji su dali takve predloge obavestićemo o tome kojom će dinamikom biti realizovani. Neke predloge je nemoguće realizovati i one koji su ih predložili obavestićemo o razlozima zbog kojih realizacija u ovom trenutku nije moguća. Na kraju, predloge iz nadležnosti drugih državnih organa prosledićemo njima na dalje postupanje – rekao je zamenik gradonačelnika.

Vesić je rekao da Beograd jedini u državi sprovodi javnu raspravu i pita građanke i građane kako da potroši pare iz budžeta koje pripadaju njima.

– Ponosni smo jer imamo javnu raspravu o budžetu. Ove godine u raspravi je učestvovalo više od deset hiljada pojedinaca i udruženja građana, koja okupljaju desetine hiljada članova. Verujem da će ih naredne godine biti još više. Razumem da neki ljudi ne veruju da će bilo ko da pročita njihove predloge, ali uveravam ih da će u Beogradu svaki njihov predlog biti pažljivo razmotren. Obećavam građankama i građanima Beograda da ćemo već u januaru objaviti „Vodič kroz budžet”, u kojem ćemo objasniti kako će biti potrošen svaki dinar. Tako radi Beograd – rekao je Vesić.

Ostavite komentar

avatar
500