Naslovna Vesti SVE GLASNIJE PRIČE O VRAĆANJU RESTRIKTIVNIH MERA!?

SVE GLASNIJE PRIČE O VRAĆANJU RESTRIKTIVNIH MERA!?

0

Sve glasnije se priča o tome da u Srbiji mogu da se vrate neke restriktivne epidemiološke mere, jer iako je vandredno stanje ukinuto, korona je i dalje tu, a mnogi građani se ponašaju kao da je epidemija iza nas. Ipak, sve će biti jasnije od ponedeljka kada naročito treba obratiti pažnju na procenat novozaraženih.

Premda je poslednjih dana zabeležen pad broja novoobolelih od korona virusa, te su se možda mnogi i opustili, juče je ipak došlo do blagog skoka, i to najviše na jugu zemlje.

Ovo svakao predstavlja blagi porast broja novozaraženih pošto smo pre dva dana, prvi put od početka epidemije korona virusa u našoj zemlji, imali manje od jednog procenta obolelih u odnosu na broj testiranih – 0,98%.

Međutim, danas beležimo ponovo pad u ondosu na jučerašnjih skoro 1,3 odsto – taj procenat danas izosti 1,09.

Ipak, razloga za opštanje nema, a važan pokazatelj sledi od ponedeljka.

Prva nova mera – obavezne maske ili kazna

U tom slučaju, jedna od prvih mera o kojoj se razmišlja, jeste obavezno nošenje maski, a za njeno kršenje, građani bi morali da izdvoje i do 20.000 dinara.

Maske bi, ukoliko se ova mera uvede, morale da se nose i u kafićima, tržnim centrima, poštama, bankama, prodavnicama, gradskom prevozu, kao i na velikim skupovima koji se organizuju napolju.

Prema rečima stručnjaka uopšte nije nerealno donošenje ovakve mere, kakva je već zaživela u nekim zemljama.

– Velike su šanse da se ova mera usvoji, jer su se građani mnogo opustili nakon ukidanja vanrednog stanja i dosta njih ne poštuje mere. Ljudi se okupljaju, ne poštuju distancu, ne nose zaštitnu opremu. A to nas sve vodi ka većem broju obolelih i riziku da se delovanje virusa pojača – dodao je dr Radovanović.

– Ono što mene zabrinjava je ono što ne može u potpunosti da se kontroliše. Oslonili smo se na distancu, nismo uveli obavezne maske jer nema naučnog osnova za to u spoljnom prostoru. Možda je, ipak, neophodno da imamo obavezno nošenje maske u zatvorenom prostoru – rekao je gostujući na TV Prva dr Predrag Kon.

Izvor: Blic

 

Ostavite komentar

avatar
500