Naslovna Vesti U NAJKRAĆEM ROKU SANIRAN KROV NA OŠ „JOVAN JOVANOVIĆ ZMAJ”

U NAJKRAĆEM ROKU SANIRAN KROV NA OŠ „JOVAN JOVANOVIĆ ZMAJ”

0

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić obišao je danas OŠ „Jovan Jovanović Zmaj” na Voždovcu na kojoj je završena rekonstrukcija krova koji je oštećen prošle godine.

Radojičić je rekao da je vrednost radova 22 miliona dinara, a ujedno najavio i dalja ulaganja u ovu školu.

– Jak vetar je prošle godine srušio deo krova OŠ „Jovan Jovanović Zmaj” i tada smo obećali da ćemo u najkraćem mogućem roku rešiti problem. Radovi su završeni, a uložena su 22 miliona dinara i sada je krov u potpunosti rekonstruisan. Nastavićemo da ulažemo u osnovne škole širom Beograda, a u ovom trenutku se radi projekat za rekonstrukciju i sanaciju fiksulturne sale OŠ „Jovan Jovanović Zmaj”. Ova škola je osnovana 1868. godine, odnosno pre više od 150 godina, ima bogatu tradiciju, ali zahteva dalja ulaganja, što će Grad Beograd i obezbediti. U ovom trenutku, budžet Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu iznosi oko 200 miliona evra, odnosno oko 23,4 milijarde dinara– rekao je Radojičić.

Prema njegovim rečima, na opštini Voždovac ima 12 hiljada srednjoškolaca i 5.400 osnovaca za koje je iz gradskog budžeta izdvojeno oko 110 miliona dinara, što je izuzetno veliko povećanje u odnosu na prošlu godinu kada je taj iznos bio 52 miliona dinara.

– Bez obzira na činjenicu da je budžet Grada Beograda smanjen u odnosu na prošlu godinu zbog epidemije, potrudili smo se da izdvajanja za obrazovanje i dečiju zaštitu ne budu promenjena, tačnije da ostanu na visokom nivou kao prošle godine – dodao je gradonačelnik.

On je podsetio da je danas počelo drugo polugodište i rekao da OŠ „Jovan Jovanović Zmaj” pohađa 870 đaka.

– Đaci imaju kombinovan način nastave, odeljenja su podeljena i uvek je oko polovine đaka prisutno na nastavi. Izvestan broj dece se prijavio za onlajn nastavu i funkcioniše, kao i pre raspusta, kombinovani model – istakao je Radojičić.

Gradonačelnik je rekao da su u planu rekonstrukcije Devete beogradske gimnazije i Mašinske škole „Radoje Dakić” u Rakovici, kao i završetak radova na rekonstrukciji Zemunske gimnazije.

– Kada je obrazovanje u pitanju, to su verovatno i tri najvažnija projekta na kojima trenutno radimo. Oko milijardu i po dinara odvojeno je za energente, odnosno za grejanje škola, dok je na ime materijalnih troškova opredeljeno 6,1 milijarda dinara, a iz tih sredstava nabavljaju se i sva dezinfekciona i ostala sredstva potrebna da sačuvamo decu u vreme epidemije. Kada su obrazovanje i dečija zaštita u pitanju, Beograd vodi odgovornu politiku i to će i u budućnosti ostati jedan od naših prioriteta – poručio je Radojičić.

Sekretar Slavko Gak je istakao da su sve škole u Beogradu spremno dočekale početak drugog polugodišta. Grad Beograd je za škole obezbedio gotovo 6,1 milijardu dinara za škole u 2021. godini, ukazao je Gak.

– Takođe smo kao sekretarijat u prethodnom periodu izmirili materijalne troškove prema školama. Apelujemo na direktore da od tog novca obezbede i zaštitnu opremu protiv virusa korona za svoje zaposlene – naveo je Gak.

On je istakao da će preventivne epidemiološke mere, koje su bile usvojene 1. septembra, biti sprovođene i tokom drugog polugodišta. Uputio je apel na sve da nastave sa strogim poštovanjem mera, kako ponovo ne bi došlo do zatvaranja škola.

On je dodao da roditelji i dalje mogu da se izjasne kako će njihovo dete pohađati drugo polugodište. Najbitnije je, kako je istakao, da će sva deca krenuti u svoje škole.

– Do kraja sedmice ćemo imati precizne podatke koliko će dece pohađati redovnu, a koliko njih će nastaviti da prati onlajn nastavu – do zimskog raspusta bilo ih je do 10 odsto. Učenici će do četvrtog razreda ići u dve grupe u prepodnevnoj smeni, dok će za starije učenike svaka škola za sebe napraviti plan – precizirao je Gak.

On je dodao da je redovno grejanje u svim školama, te da je Sekretarijat obavestio „Beogradske elektrane” da se škole propisno greju tokom hladnog talasa. Istakao je da su predškolske ustanove od otvaranja radile sve vreme.

Zamenica direktora OŠ „Jovan Jovanović Zmaj” Biljana Đurđević istakla je da je škola zahvalna gradonačelniku i gradskom Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu na sanaciji krova škole.

– Nastava je počela danas, a učenici nižih razreda su podeljeni u dve grupe, sa pauzom od 20 minuta za dezinfekciju učionica. Učenici viših razreda nastavu pohađaju od 14 časova, a smene su podeljene u dve grupe tako da će jedna grupa pohađati nastavu ponedeljkom, sredom i petkom, a druga utorkom i četvrtkom – precizirala je ona.

Đurđevićeva je navela da su svi uslovi za početak drugog polugodišta ispunjeni, da je grejanje dobro i da se nastava odvija bez problema.

Predsednica opštine Voždovac Ivana Tomić Ilić zahvalila je Gradu i Sekretarijatu na angažovanosti i pozvala roditelje da se, kako kaže, slobodno obrate Opštini, radi rešavanja problema u školama. Dodala je da će se ove godine graditi novi vrtić u naselju Braća Jerković.

Ostavite komentar

avatar
500