Naslovna Vesti U SPOMEN PARKU JAJINCI ZAPOČETA GEOFIZIČKA ISTRAŽIVANJA U CILJU LOCIRANJA MASOVNIH GROBNICA

U SPOMEN PARKU JAJINCI ZAPOČETA GEOFIZIČKA ISTRAŽIVANJA U CILJU LOCIRANJA MASOVNIH GROBNICA

0
Foto: Muzej žrtava genocida

Danas su u okviru Spomen-područja ,,Jajinci” u Beogradu otpočela prva i najsavremenija geofizička (geomagneta i georadarska) istraživanja u cilju utvrđivanja preciznih lokacija masovnih grobnica iz perioda Drugog svetskog rata.

Brojnim predstavnicima sredstava javnog informisanja obratili su se direktor Muzeja žrtava genocida g. Dejan Ristić, rukovodilac Odeljenja za naučno-istraživačku delatnost Muzeja žrtava genocida g. Bojan Arbutina i stručnjak Centra za nove tehnologije ,,Viminacijum” pri Arheološkom institutu SANU g. Vladimir Miletić.
Podsećamo na to da se geofizička istraživanja u okviru Spomen-područja ,,Jajinci” sprovode po prvi put nakon punih 80 godina od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu i to u organizaciji Muzeja žrtava genocida.

Navedena istraživanja realizuju se na osnovu preporuka dobijenih od saradnice našeg Muzeja arheologa gđe dr Džili Kar, redovne profesorke Univerziteta u Kembridžu i vodećeg stručnjaka u svetu u oblasti forenzičke arheologije Drugog svetskog rata.

Muzej žrtava genocida srdačno zahvaljuje svim predstavnicima sredstava javnog informisanja na prisustvu početka geofizičkih istraživanja u okviru Spomen-područja ,,Jajinci”.

Ostavite komentar

avatar
500