Naslovna Vesti USVAJANJE ZAKONA OTVORILO DEBATU – DA LI JE DOBRO DA VAKCINACIJA BUDE...

USVAJANJE ZAKONA OTVORILO DEBATU – DA LI JE DOBRO DA VAKCINACIJA BUDE OBAVEZNA?

0

Od kada su predstavnici američkog Fajzera i njihovog nemačkog partnera Bionteka saopštili da je vakcina protiv koronavirusa koju oni testiranju u poslenjoj fazi 90 odsto efikasna, na globalnom nivou raste optimizam u ljudima, a zemlje širom sveta bore se za prve kontingente doza te vakcine. Debatu da li vakcina treba da bude obavezna otvorile su izmene Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, koje su danas stupile na snagu u Srbiji.

Juče usvojene, od danas na snazi izmene i dopune Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti predviđaju obaveznu i preporučenu imunizaciju, ali i veće ovlašćenja resornog ministra. Sada će ministar moće da dodatno odlučuje ko može i pod kojim uslovima da ulazi i izlazi iz zemlje, ali i da posebnim aktom naređuje obaveznu, odnosno preporučenu vanrednu imunizaciju.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja preskočio je da odgovori na pitanje koje bi bile sankcije za one koji odbiju imunizaciju, ali je uveren da će država obezbediti besplatne vakcine za one koji su zainteresovani.

“Kad se završi obavezna imunizacija. to su zdravstveni radnici, vojska, policija i svi oni koji moraju da brinu o ovoj državi, pre svega, jer ako tu budemo imali problem, ko će da leči naše pacijente koji budu u velikom broju zaraženi. Zato će prvo zdravstveni radnici, vojska i policija biti imunizovani. Posle toga idemo redom, ali sam ubeđen da će rukovodstvo ove države kao i do sada vrlo ozbiljno raditi svoj posao i obezbediti besplatene vakcine za sve zainteresovane”, rekao je državni sekretar Mirsad Đerlek.

U samom zakonu obavezna imunizacija je drugačije precizirana. Obavezna je za lica određenog uzrasta, kao i druga lica određena zakonom, koje lice koje treba da se imunizuje, kao ni roditelj, odnosno staratelj ne može da odbije, osim u specifičnom slučaju.

Imunizacija je obavezna za:

– lica određenog uzrasta protiv tuberkuloze, difterije, tetanusa, velikog kašlja.

– lica izložena određenim zaraznim bolestima.

– lica u posebnom riziku od bolesti.

– lica zaposlena u zdravstvenim ustanovama protiv određenih zaraznih bolesti.

– putnike u međunarodnom saobraćaju protiv žute groznice i drugih zaraznih bolesti po zahtevu zemlje u koju se putuje.

Preporučena ili obavezna, biće moguća tek kada bude nabavljena. Predsednik Srbije je juče najavio nabavku 1,8 miliona doza vakcine do decembra i verovatno od američkog proizvođača. Prema rečima pulmološkinje Dragane Jovanović, “ne treba se zavaravati” ovim rokom, jer su i predstavnici Fajzera rekli da pre marta ne očekuju da će ona biti u komercijalnoj upotrebi.

S druge strane pohvaljuje što se krenulo u obezbeđivanje vakcine na vreme, ali da je bespotrebno nametati je građanima.

“Bojim se da će upravo ova nametanja obavezna da izazovu kontraefekat i to nije dobro, treba da bude preporučena. Jako preporučena. S tim da ljudu žele da se vakcinišu, jer time se štite u jednom periodu od jedne pošasti, makar da I ukoliko dobiju bolest to bude lakša forma. Jer nijedna vakcina ne štiti sto procenata”, kaže pulmološkinja Jovanović.

Koliko dugo, nakon vakcinacije, traje zaštita od kovida-19, još je nepoznato i američkom proizvođaču. Tako je makar rekao izvršni direktor kompanije Fajzer za CNN.

Izvor: N1

Ostavite komentar

avatar
500