Naslovna Vesti USVOJEN PREDLOG ZAKONA O REFERENDUMU, UKINUT CENZUS – HOĆE LI BITI IZMENE...

USVOJEN PREDLOG ZAKONA O REFERENDUMU, UKINUT CENZUS – HOĆE LI BITI IZMENE USTAVA?

0

UKINUT CENZUS – Vlada Srbije je pre nekoliko dana na sednici usvojila Predlog zakona o referendumu i narodnoj inicijativi kojom se ukida obavezn cenzus za izlazak potrebnog broja glasača kao uslova za uspeh referenduma.

Kako su naveli iz Vladine kancelarije, novim zakonom se otklanjaju nedostaci niza rešenja iz važećeg zakona, zbog kojih su građani institute referenduma i narodne inicijative u praksi retko koristili. Dodaje se da novi predlog zakona sadrži i brojna usklađivanja sa Ustavom, pre svega na planu ukidanja obaveznog cenzusa za izlazak potrebnog broja glasača kao uslova za uspeh referenduma, kao i u svrhu uređivanja svih vrsta referenduma predviđenih Ustavom. Nadležni su takođe najavili da će sredinom januara sledeće godine sprovesti referendum o promeni Ustava.

Ono što je građane zabrinulo kod pomenutih izmena jeste što bi u slučaju slabog odziva, prevagnula volja nekolicine koja bi na referendum izašla. Prema novim izmenama, za punovažan referendum biće dovoljno samo da 50 plus jedan izašlih na taj referendum donesu istu odluku, dok je ranije neophodna bila i  izlaznost, odnosno da na referendum izađe 50 plus ukupnog broja glasača u Srbiji. Novim zakonom na referendum može da izađe samo 10 ljudi i ukoliko 6 glasa, referendum će ispuniti uslove i biti u skladu sa zakonom.

Predstavnici nevladinog sektora naveli su da je zakon predložen na brzinu, bez odgovarajuće javne rasprave, kao i da ukidanje cenzusa može podleći i brojnim zloupotrebama.

Izvor: Beograd Uživo

Ostavite komentar

avatar
500