Naslovna Vesti VEĆE AKCIZE NA GORIVO OD 1. JULA

VEĆE AKCIZE NA GORIVO OD 1. JULA

0
Nove, uvećane akcize na gorivo počeće da važe od 1. jula, odlučila je Vlada Srbije.
Primena novih akciza trebalo je da počne još 1. februara, ali je odložena za 1. jun, da bi sada bila pomerena za još mesec dana. Akcize su usklađene sa godišnjim indeksom potrošačkih cena u 2019. godini, pa će sada biti uvećane za otprilike jedan dinar.
Tako će ovaj namet na benzin biti 57,10 dinara po litruevrodizel 58,72 dinara, dok će akcize za gas biti 44,59 dinara. Za biogorivo i biotečnosti akcize će biti 57,37 dinara, a za ostale naftne derivate 68,45.
Dizel u Srbiji pojeftinio je od početka godina, što je posledica pada cene sirove nafte na globalnom tržištu. Dok se 20. januara litar dizela mogao kupiti za nešto više od 164 dinara, krajem maja na pumpama je mogao da se nađe za 132 dinara.
Iako je pojeftinjenje značajno, cena ovog goriva u Srbiji je i dalje među među najvišima u regionu. Višu cenu u regionu, prema podacima sajta Global petrol prices, ima jedino Albanija, a neke od zemalja u kojima se dizel može pazariti jeftinije nego u Srbiji jesu Nemačka, Austrija, Slovenija, Španija, Luksemburg.
Razlog što dizel u Srbiji nije još jeftiniji jesu upravo visoka državna zahvatanja, koja se i ovog puta uvećavaju.
Generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović rekao je nedavno za 021.rs da država ne samo da ne bi trebalo da povećava akcize, nego bi morala da potpuno redefiniše svoju politiku akciznog oporezivanja.
Izvor: 013 Info

Ostavite komentar

avatar
500