Naslovna Vesti VESIĆ: GRAĐANI ĆE SVE RAČUNE MOĆI DA PLAĆAJU ELEKTRONSKIM PUTEM

VESIĆ: GRAĐANI ĆE SVE RAČUNE MOĆI DA PLAĆAJU ELEKTRONSKIM PUTEM

0

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić prisustvovao je danas u JKP „Infostan tehnologije” prezentaciji portala za elektronsku dostavu i plaćanje računa – e.Sanduče, i tom prilikom naglasio da će građani ovim putem moći bezbedno da plaćaju sve svoje račune.

Prema njegovim rečima, tokom vanrednog stanja izmenile su se navike ljudi, a jedna od njih je svakako način plaćanja. Sada je sve više dominantno onlajn plaćanje, ljudi izbegavaju da dolaze pred šaltere jer je ovaj način bezbedniji.

– Upravo zato je naše javno preduzeće „Infostan tehnologije”, koje se bavi razvojem tehnologije, osmislilo elektronsko sanduče u koje možete da dobijete sve račune, prvenstveno njihove, ali i drugih javnih preduzeća, kako gradskih tako i republičkih. Do sada je postojala mogućnost provere stanja, što je koristilo oko 90 hiljada korisnika koji su u svakom trenutku mogli da pristupe sajtu i provere da li su plaćeni računi i kolika su dugovanja. Sada će imati mogućnost da Viza ili Dina karticom direktno plate račune Infostana, a u budućnosti će korisnici moći da plate i druge račune, kao što su usluga vrtića, porez na imovinu i dr. Ndam se da će i druga preduzeća, kao što je Elektrodistribucija, hteti da rade na ovaj način i da građani putem elektronskog sandučeta plate sve račune – istakao je Vesić.

On je precizirao da ovim putem građani u svakom trenutku mogu da dobiju i podsećanje kada treba da plate neki račun, a što je veoma korisno.

– Danas je Grad Beograd uradio jednu veoma modernu i korisnu stvar i očekujemo da će oko 100.000 građana koristiti elektronsko sanduče. U narednom periodu ćemo razgovarati i sa drugim preduzećima, kako bi se ovo elektronsko sanduče koristilo i za druge potrebe. Ova aplikacija će u narednom periodu biti dostupna i za mobilne telefone, a sva plaćanja su bez ikakve provizije – istakao je zamenik gradonačelnika i dodao da je Beograd, kao vodeća lokalna samouprava, uvek ispred svih i da da se uklapa u politiku Vlade Republike Srbije kada je reč o E-upravi.

Kako je podsetio, Grad Beograd prvi put ove godine sve prijave za upis u vrtiće obavio je elektronskim putem i građani se navikavaju na elektronski način komunikacije, što rasterećuje šaltere, smanjuje gubljenje vremena, kao i broj osoba na jednom mestu, što je u skladu sa epidemiološkim pravilima.

– Zato pozivam i sve druge državne institucije da koriste elektronsko sanduče koje je osmislio Grad Beograd – istakao je Vesić.

Direktor JP „Infostan tehnologije” Strahinja Danilović je istakao da je ovo preduzeće, kao vodeća gradska informaciona kuća, razvio najsavremeniju tehnologiju za dostavu i plaćanje računa u vidu E-sandučeta.

– Naši korisnici će u narednom periodu dobijati račune u elektronskoj formi i moći će da ih plate jednim klikom putem Viza i Dina kartica. U nardnoj fazi će računi moći da se plate povezivanjem direktno na tekući račun. Takođe, uskoro će se svi računi u Beogradu moći da se plate putem elektronskog sandučeta – naveo je Danilović.

On je najavio i da će aplikacija za smart-uređaje biti dostupna u toku narednog meseca, te će ona pružiti dodatne mogućnosti i funkcionalnosti korisnicima.

– U narednom periodu, u skladu sa trendom digitalizacije u našoj državi, pokušaćemo da razvijemo ovu i druge aplikacije u skladu sa željama i potrebama korisnika – poručio je Danilović.

Beoinfo

Ostavite komentar

avatar
500