Naslovna Vesti VIŠE OD 20.000 PRIJAVA ZA PROGRAM “MOJA PRVA PLATA” Rok ističe u...

VIŠE OD 20.000 PRIJAVA ZA PROGRAM “MOJA PRVA PLATA” Rok ističe u ponoć

0

Za program “Moja prva plata” u drugoj fazi se do sada prijavilo 20.000 nezaposlenih. Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović pozvao je sve zainteresovane da se prijave do ponoći.

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović rekao je za RTS da je bilo u planu da se prijavi oko 10.000 ljudi.

“Mi već sada imamo zahteve i registraciju za preko 20.000 ljudi, od čega je oko 14.500 iskazalo svoje interesovanje za konkretne pozicije i konkretne poslodavce. Zato je ovo i prilika da pozovemo i one koji još uvek nisu podneli svoje zahteve da to do ponoći urade”, poručio je Martinović.

Objasnio je da uglavnom mogu da se prijave lica s najmanje srednjom stručnom spremom, kao i da oni i dominiraju sa oko 60 odsto prijava, a preostali deo je s visokim obrazovanjem. Ukazao je i da su poslodavci iskazali tražnju u približno istom procentu lica sa srednjom stručnom spremom.

“Videćemo kakav će biti bilans. Ono što je bitno je da je oko 3.500 nezaposlenih već izabrano od strane poslodavaca, u okviru ovog broja oko 14.500 koji imaju konkretne prijave. Imamo dobru konkurenciju i kod poslodavaca i kod nezaposlenih lica. To je odličan program, još jedna antikrizna mera Vlade”, istakao je Martinović.

Martinović je naveo da je definisana mogućnost i režim za poslodavce koji, takođe, mogu isti iznos da uplate. Nisu u obavezi, ali veruje da će veći broj poslodavaca, da bi zadržao ljude koji im trebaju, angažovati i svoja sredstva.

Nije bilo masovnih otpuštanja radnika

Istakao je i da nije bilo otpuštanja i svi indikatori na tržištu rada pokazuju da nema negativnih tokova, kao i da sve to može da se ilustruje i kroz trenutnu anketu o radnoj snazi.

“Mi već godinu dana imamo stopu nezaposlenosti koja je ispod 10 odsto, sada je na istorijskom minimumu 7,3 odsto. S druge strane, broj lica na našoj evidenciji je prvi put pao ispod 500.000 – sada je 495.000. Broj lica koji prima naknadu za slučaj nezaposlenosti je ovaj put najmanji, negde za oko 5.000 manji u odnosu na mart ili u oktobru prošle godine, što znači da nije bilo masovnih otpuštanja”, zaključuje Marinović.

Takođe, očekuje takve tokove najmanje do kraja godine do kada traje dejstvo antikriznih mera Vlade Srbije.

Izvor: Blic

 

Ostavite komentar

avatar
500