Naslovna Vesti ZA PRVI STAN, UČEŠĆE ZA KREDIT SMANJENO NA 10%

ZA PRVI STAN, UČEŠĆE ZA KREDIT SMANJENO NA 10%

0

Građani koji kupuju prvi stan na kredit, plaćaće učešće po stopi od 10 odsto. Smanjenje obaveznog učešća prilikom podizanja bankarskog zajma omogućeno je najnovijom izmenom propisa Narodne banke Srbije.

Odluku o smanjenju obaveznog učešća za kupce prvog stana usvojio je izvršni odbor NBS.

Centralna banka je, praktično, propisala koliki kredit banke smeju da daju klijentima koji do sada nisu u vlasništvu imali nekretninu. I to na taj način da kredit sme da se odobri u maksimalnom iznosu od 90 odsto od vrednosti nekretnine koja je stavljena pod hipoteku.

To, praktično znači – ako nekretnina vredi 100.000 evra, banka sme da odobri kredit u visini od čak 90.000 evra. Podsetimo, trenutni propisi koji važe za sve korisnike kredita predviđaju minimalno učešće od 20 odsto, odnosno da banka iz ovog našeg primera klijentu sme da odobri najviše 80.000 evra zajma.

“Relaksacijom propisanog limita Narodna banka Srbije nastoji da sa stanovišta svojih nadležnosti olakša poziciju građanima koji rešavaju svoje stambeno pitanje kupovinom prve stambene nepokretnosti na kredit. Uvođenje odmerenog  odsticaja kreditne aktivnosti potpuno je opravdano u segmentu tržišta koji se i u prethodnim vremenima pokazao najotpornijim što se odražava kroz istorijski kontinuirano nizak nivo problematičnih kredita u segmentu stambenih kredita”, istakla je Jorgovanka Tabaković povodom usvajanja novog propisa.

Kako ističu u NBS, u skladu sa novim propisom, za kupovinu prve stambene nepokretnosti banka može građanima odobriti stambeni kredit koji je obezbeđen hipotekom na nepokretnosti pod uslovom da je obezbedila da iznos tog kredita nije  eći od 90 odsto vrednosti te nepokretnosti. To je izuzetak u odnosu na opšte pravilo kada je ovaj limit 80 odsto.

“Imajući u vidu da navedeni limiti propisani za banku iz ugla korisnika kredita najčešće predstavljaju i osnov za učešće koje mora da se obezbedi kod stambenog kredita, konkretna izmena zapravo znači da obavezno učešće može biti smanjeno na 10 odsto od zahtevanog iznosa kredita. Bez obzira na to što banke i dalje u skladu sa sopstvenim procenama mogu  prilikom odobravanja stambenog kredita zahtevati i veće učešće, očekivanje od novog propisa je stimulisanje konkurencije na tržištu stambenih kredita i olakšan pristup građana kreditima za kupovinu prvog stana”, ističu u centralnoj banci.

Izvor: Nova.rs

Ostavite komentar

avatar
500