Naslovna Vesti ZAŠTO SU SE PRIVREDNICI JOŠ U AVGUSTU PLAŠILI JANUARA?

ZAŠTO SU SE PRIVREDNICI JOŠ U AVGUSTU PLAŠILI JANUARA?

0

Podrška privredi, koju je država obezbedila u dva navrata, svakako su pomogle da mnogi biznisi u Srbiji opstanu i da zadrže većinu zaposlenih. Sprečen je talas otpuštanja, koji je pretio već sa prvim “zaključavanjima” u proleće, ali su još tada privrednici upozoravali da kriza dolazi tek nakon isteka roka od tri meseca, koliko svi korisnici državne pomoći nisu smeli da otpuštaju radnike. Država je najavila i treći paket pomoći za najugroženije.

Sada praktično, krajem decembra ističu tri meseca tokom kojih poslodavci koji su iskoristili državnu pomoć, a reč je o 235.000 preduzeća i više od milion radnika, nisu smeli da otpuste više od deset odsto zaposlenih. Takođe, na naplatu stižu porezi i doprinosi na minimalce koje je isplatila država.

I to je momenat od koga su mnogi privrednici strahovali još letos.

Nema dodatnog odlaganja poreza, ni novog moratorijuma

Ministar finansija Siniša Mali ponovio je juče da je država izašla “sa ogromnim paketom mera” pomoći privredi u vreme epidemije, ali je dodao i da neće biti dodatnog “prolongiranja plaćanja poreza”, koje su zatražile pojedine grane privrede. I to je mnoge zabrinule.

Takođe, i Narodna banka Srbije izašla je proteklih meseci u susret građanima i privredi, moratorijumom na plaćanje kredita. Naime, NBS je dva puta ove godine, u paketima pomoći države privredi, propisala mere odlaganja kredita na ukupno pet meseci i taj rok je istekao u septembru.

Ipak, sada iz NBS poručuju da hotelijerima, koji su među najugroženijim sektorima, neće omogućiti novo odlaganje kredita i da bi trebalo da se obrate direktno bankama.

Direktor Udruženja hotelsko-ugostiteljske privrede Srbije Georgi Genov rekao je da im je NBS poslala pismo u kome ih upućuje da se obrate komercijalnim bankama za novo odlaganje kredita i dodao da bi banke od toga imale koristi jer bi se otplaćivala kamata, a odložila bi se otplata glavnice zajma. Tako bi banke imale uvećanu zaradu, a hotelima bi se omogućilo da prežive jer sada nemaju gotovo nikakvih prihoda, istakao je Genov.

Zahtev za odlaganje ili zastoj u otplati (moratorijum) jedan je od nekoliko koje je sredinom novembra tražila turistička privreda, uz smanjenje poreza na dodatu vrednost (PDV) na hranu sa 20 na deset odsto, odlaganje ili otpis poreza i doprinosa na zarade i pojednostavljivanje procedure prijave sezonskih radnika.

Podsetimo, u prvom paketu mera država je izdvojila 5,1 milijardu evra, a drugi paket pomoći privredi bio je vredan 66 milijardi dinara i obuhvatao je isplatu 60 odsto minimalne zarade u avgustu i septembru, kao i oslobađanje od plaćanja poreza i doprinosa na zarade za jedan mesec.

Izvor: Blic

Ostavite komentar

avatar
500