Naslovna Vesti ZAVRŠEN KONKURS ZA BEOGRADSKE VRTIĆE, KOLIKO ZAHTEVA ZA PRIJEM U VRTIĆE JE...

ZAVRŠEN KONKURS ZA BEOGRADSKE VRTIĆE, KOLIKO ZAHTEVA ZA PRIJEM U VRTIĆE JE BILO NA NAŠOJ OPŠTINI

0

Na konkursu za upis u beogradske vrtiće, koji je počeo 30. marta a završen je sinoć u ponoć, stigao je 20.251 zahtev, izjavio je gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak.

– Ovo je blagi rast broja prijava za od oko sedam odsto u odnosu na prošlu godinu. Broj je očekivan, a isključivo elektronski konkurs, koji je prvi put sproveden u Beogradu, protekao je bez problema – rekao je Gak.

On je istakao da je većina zahteva stigla u pet najvećih opština, ukupno 12.531. Najviše zahteva dobila je predškolska ustanova na Novom Beogradu – 2.981, slede Zemun sa 2.471, Voždovac sa 2.333, Palilula sa 2.293 i Čukarica sa 2.273 podnetih zahteva. Gak je istakao da sada rad počinju upisne komisije, koje treba da analiziraju zahteve posle čega ćemo, kako je rekao, znati i realan broj zahteva, budući da uvek imamo one koji konkurišu u više ustanova.

On je podsetio da će 8. juna biti objavljene preliminarne liste upisane dece, nakon čega roditelji koji nisu zadovoljni odlukom upisne komisije imaju rok do 18. juna da podnesu žalbu.

– Kada se ceo proces završi, konačne liste će biti gotove krajem juna ili početkom jula – rekao je Gak.

Ove godine, kako je precizirao, u 17 beogradskih predškolskih ustanova roditelji su mogli da konkurišu za 12.702 mesta i to 5.777 mesta u jaslenim grupama, 2.207 mesta u vrtićkim grupama i još nešto manje od 5.000 mesta za predškolce koji do sada nisu bili u sistemu.

– U poređenju sa prošlom godinom, ako izuzmemo predškolce za koje je program obavezan, to je oko 700 mesta više u startu, a dodatno očekujemo otvaranje novih mesta do početka radne godine u vrtićima u kojima bi radovi trebalo do tada da se završe – rekao je Gak.

Osim toga, istakao je, svake godine Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu odobrava ustanovama do 20 odsto povećanje kapaciteta tamo gde se proceni da je to moguće.

– To znači da će mesta biti još i da nastavljamo rad na daljem smanjenju liste čekanja za vrtiće koja je u ovoj godini iznosila oko 2.000 dece, dok je 2017. godine na čekanju bilo oko 10.000 dece. To je već veliki uspeh, ali biću zadovoljan tek kada listu potpuno ukinemo – poručio je Gak.

Prioritet pri upisu imaju deca iz društveno osetljivih grupa, deca zaposlenih roditelja i redovnih studenata, deca koja imaju status trećeg i svakog narednog deteta u primarnoj porodici.

Tokom prethodnih sedam godina Grad Beograd je povećao obuhvat dece predškolskim obrazovanjem sa nekadašnjih 45 odsto na današnjih oko 73 procenta budući da u beogradske državne vrtiće ide oko 58.000 dece i da za još oko 20.000 dece Grad sufinansira boravak u privatnim vrtićima.

Beoinfo

Ostavite komentar

avatar
500