Naslovna Vesti ZBOG KOJIH DUGOVA VAM IZVRŠITELJI MOGU DOĆI NA VRATA I KAD ZASTAREVAJU...

ZBOG KOJIH DUGOVA VAM IZVRŠITELJI MOGU DOĆI NA VRATA I KAD ZASTAREVAJU KOMUNALNA POTRAŽIVANJA

0

Zakonom o izvršenju i obezbeđenju koji se primenjuje od 1. januara ove godine predviđena je potpuna zaštita porodilja i dece tako što će biti izuzeta od izvršenja sva primanja kojima se uređuje finansijska zaštita porodice. Sve ono što država daje kao socijalno davanje ne može da se naplati u izvršnom postupku već preko ostalih računa u koje će izvršitelji imati uvid.

Gostujući u Jutarnjem programu Jelena Dunjić, zamenik predsednika Udruženja sudija i tužilaca Srbije, kaže da se, u postupku izvršenja, od plate koja ne prelazi iznos prosečne neto zarade može uzeti jedna trećina, a kada je reč o minimalnoj zaradi može se uzeti jedna četvrtina.

Prema njenim rečima, pored komunalnih usluga, građani mogu biti utuženi za razna dugovanja kao što su kasko osiguranje, kredit u banci, kreditne kartice, neplaćeni vrtići, odnosno gde god postoji ugovorni odnos i obaveza jednog lica.

Potraživanja komunalnih usluga ukoliko nije pokrenut postupak, dodaje Dunjić, zastarevaju za godinu dana.

“Ukoliko niste platili račun za na primer oktobar 2018. godine, ukoliko nije pokrenut postupak, predlogom za izvršenje do oktobra 2019. taj račun ne može da bude naplaćen. Ima jako veliki broj predmeta koji su zastareli, i u svakom konkretnom slučaju treba ceniti tu situaciju”, objašnjava zamenica predsednika Udruženja sudija i tužilaca.

Jedna od novina izmena u Zakonu o izvršenju i obezbeđenju je da se neće prodavati stanovi za dugovanja za komunalne usluge ispod 5.000 evra.

“Javni izvršitelj je dužan da pronađe sredstva koja će najmanje nepovoljno uticati na dužnika”, ističe Dunjićeva.

Na pitanje zašto kamate nisu mogle da budu otpisane zbog prekoračenja razumnog roka suđenja (tri godine) Jelena Dunjić kaže da sud odlučuje o celokupnom dugu i ne može da otpisuje kamate na taj način.

“O suđenju u razumnom roku se odlučuje u drugom postupku u kome odlučuju Predsednik suda i u svakom konkretnom slučaju se cene razlozi da li je došlo do povrede prava na suđenje u razumnom roku”, objašnjava zamenica predsednika Udruženja sudija i tužilaca.

“Nije nužno da je sud krv za to, imate situacije gde dužnici izbegavaju prijem pismena i onda se taj postupak prolongira”, dodaje Dunjićeva.

U kojim slučajevima se postupak izvršenja obustavlja?

Postupak se obustavlja u sudu ukoliko izvršni poverilac povuče predlog, ukoliko se izjavi žalba na rešenje o izvršenju i sud preinači odluku, objašnjava Jelena Dunjić.

Dodaje da i izvršitelji mogu po službenoj dužnosti da obustave izvršni postupak u situacijama ako stranka premine, ako pravno lice prestane da postoji, ukoliko potraživanje ne može da se namiri ili ukoliko je nemoguće izvršenje usled propasti stavri predmeta izvršenja.

Izvor: 013 info

Ostavite komentar

avatar
500